Onderzoek

Eerste
Afspraak

1

Uitslag

3

Behandel
Methoden

4

Nazorg

5

Stap 2 van uw behandeling op maat: onderzoek

Met een onderzoek kunnen wij uitzoeken wat de oorzaak is van uw plasklachten. Dit is een poliklinisch onderzoek van ongeveer 30-45 minuten. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Voordat wij een urodynamisch onderzoek starten, sluiten wij uit dat u een blaasontsteking heeft.

Tijdens het urodynamisch onderzoek brengen wij dunne slangetjes naar binnen via uw plasbuis en anus. Daarnaast plakken wij elektrodes op uw bekkenbodem. Vervolgens wordt uw blaas gevuld met vloeistof. Als u aangeeft dat uw blaas vol zit en u wilt plassen, dan kunt in een speciale opvangbokaal plassen. Gedurende het onderzoek worden alle activiteiten van de blaas gemeten en opgeslagen. Soms maakt men gebruik van röntgen contrast bij het vullen van de blaas. Dit is dan een video urodynamisch onderzoek (VUDO).

UDO Erasmus

Cystoscopie

Een cystoscopie is een poliklinisch onderzoek waarbij wij met een camera in uw blaas kijken. Zo kunnen we eventuele afwijkingen vinden die uw klachten verklaren. Het onderzoek duurt ongeveer 5-15 minuten. Een cytoscopie is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven.

Uw plasbuis wordt verdoofd met een gelei. Via uw plasbuis wordt een buisje met een camera ingebracht. Als u wilt kunt u meekijken via een televisiescherm. We onderzoeken uw blaas, plasbuis en bij mannen ook het prostaatgebied. Na het onderzoek kunt u dezelfde dag weer naar huis.
U kunt na een cytoscopie enkele dagen last hebben van een pijnlijk en branderig gevoel tijdens en na het plassen. Mogelijk voelt u meer aandrang om te plassen. Er kan ook wat bloed in uw urine zitten. Dit is niet erg en niet gevaarlijk. Probeer na het onderzoek veel te drinken. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld. Wanneer de klachten aanhouden, u veel pijn of koorts krijgt of moeilijker kunt plassen, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Cytoscopie
Afspraak maken