Seksuele problemen Vrouwen

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij seksualiteit van vrouwen én mannen. De bekkenbodem is een spierplaat die steun geeft aan de organen en geslachtsdelen. Er zijn bij mannen 2 openingen in  de bekkenbodem (anus, plasbuis) en bij vrouwen 3 openingen (anus, plasbuis en vagina). De spieren van de bekkenbodem controleren deze openingen zodat bijvoorbeeld urine opgehouden kan worden. Wanneer er iets mis gaat met deze spieren (te strak gespannen, te veel ontspannen, beschadigd) heeft dat invloed op plassen, ontlasting en seksualiteit. Ook de doorbloeding en de zenuwbanen in het bekkengebied kunnen beïnvloed worden door het functioneren van de bekkenbodemspieren met ook gevolgen voor seksueel functioneren. We zien dan ook vaak dat klachten samen gaan: problemen met plassen of ontlasting, pijnklachten én seksuele problemen, omdat dezelfde spieren een rol spelen.

Seksuele klachten die samen kunnen hangen met te gespannen spieren (overactiviteit) zijn: erectieklachten, een te snelle zaadlozing, pijnklachten aan de geslachtsdelen, pijn bij geslachtgemeenschap (penetratie), geslachtsgemeenschap lukt niet (vaginisme), ongewenste en onverwachte orgasmes.

Seksuele klachten die samen kunnen hangen met te veel ontspannen of beschadigde spieren zijn: verminderd gevoel bij orgasme (man en vrouw), minder krachtige zaadlozing, verminderd gevoel bij geslachtsgemeenschap (penetratie). In de meeste gevallen kunnen deze klachten verbeterd of opgelost worden. Een seksuoloog speelt hierbij vaak een centrale rol. De seksuoloog kan samen met u bepalen waar de klachten mee samen hangen. Vaak is het een mix van medische, psychologische en andere factoren. De behandeling is dan ook  gericht op verschillende aspecten. Er wordt regelmatig samengewerkt met andere behandelaren zoals een bekkenfysiotherapeut, gynaecoloog of uroloog. In de meeste gevallen is verandering of  verbetering goed  haalbaar. De seksuoloog kan u hier goed bij begeleiden juist ook als er geen medische verbeteropties zijn. Uw behandelend medisch specialist kan u doorverwijzen naar de seksuoloog in het Erasmus MC. Meer informatie vindt u hier: http://www.erasmusmc.nl/verloskunde_gynaecologie/Patientenzorg/Seksuologie/